A németországi Karlsruhe barokk várostervezése befolyásolta ennek a pavilonnak a rácsos faszerkezetét, amelyet a berlini J Mayer H stúdió készített a város 300. évfordulója alkalmából.

A KA300 pavilon, amely a hét elején nyílt meg, keresztben keresztező faelemekből álló háromdimenziós rácsot alkot, amely egy rugalmas rendezvényteret képez, amely a nyár folyamán különféle tevékenységeknek ad otthont.

A függőleges elemek mindegyike a három évszázados város szíve felé mutat. Karlsruhe a barokk palotát körülvevő, körkörös elrendezéséről vált híressé.

"A pavilon csavart mintája a barokk stílusú Karlsruhe város szigorúan geometrikus, sugárirányú elrendezésére utal, amelynek fókuszpontja a palota, így a vonalak egy térbeli mezővé alakítják át a teret" - mondta J Mayer H.

A város sugárirányú terve 32 körforgalmú utcát és sugárutat, valamint a kastélyparkot tartalmaz. Ez az a hely, ahol a pavilon épült, a palotától északnyugatra.

A szerkezet körvonalát több mint 50 függőleges oszlop határozza meg, amelyek egy üreges belső teret vesznek körül. Ebben a térben egy színpad található, így az épület beltéri nézőtérként, vagy kültéri filmvetítések és előadások számára egyaránt használható.

A szálláshelyen kávézó, információs pont és különféle informális ülőhelyek is találhatók, míg lépcsők vezetnek fel a tetőn lévő kilátóra.

J. Mayer H 2014 elején megnyerte a pavilon megtervezésére kiírt pályázatot, a cég spanyolországi sevillai Metropol Parasol projektje nyomán, amely szintén fa rácsszerkezetet alkalmaz.

A stúdió szorosan együttműködött a Rubner gyárral, hogy kiszámolják a gyártás pontos részleteit, amely februárban kezdődött, és a pavilon június 20-án nyílt meg a nagyközönség előtt. A szerkezet szeptemberig a helyén marad, majd szétszedik és új helyre költöztetik.

A Jürgen Mayer-Hermann építész által vezetett stúdió jelenleg egy bevásárlóközponton is dolgozik a berlini Alexanderplatz közelében.


Project credits:

Architect: J Mayer H und Partner, Architekten

Partner in charge: Jürgen Mayer H.

Project architect: Sebastian Finckh

Project team: Georg Fassl, Maxim Margorskyi

Client: Stadtmarketing Karlsruhe

Timber construction: Rubner

Lighting designer: Lichttransfer

Building service: Ingenieurbüro Jicha