Mindannyian boldogabb, egészségesebb életet akarunk élni, és a fenntartható forrásokból származó fa felhasználása hozzájárul mind saját, mind a környezet számára. Szerencsére számos áttörés történt a belsőépítészetben is, hogy segítsen nekünk a zöldebb életben.

Az egyik ilyen áttörés a újrahasznosítható rétegelt lemez. A fejlett technológiának köszönhetően a rétegelt lemezből készült konyhatervezés az otthon fenntarthatóságában élen jár. Olvassa tovább és fedezze fel, hogy miért?

Egy szó a fenntarthatóságról

A fenntarthatóság, amely a zöld élet megfogalmazása, olyan gyakorlatokra utal, amelyek nem pusztítják el a természeti erőforrásokat. A fenntartható fejlődés, a termelési módszerek és a beszerzési gyakorlatok hosszú távú szemléletmódot képviselnek, amelynek célja a jelen igényeinek kielégítése a jövő veszélyeztetése nélkül. A Brundtland-jelentés szerint alapvető fontosságú, hogy a globális közösség együtt működjön kevesebb erőforrás felhasználása érdekében. Vagy elkötelezze magát a következő generációk számára szigorúan fenntartható erőforrások felhasználása mellett is. Pontosan ezért indítottuk a Respect Food projektet.

Mi az a rétegelt lemez?

A rétegelt lemez egy meglehetősen új koncepciónak tűnhet, ám a rétegelt fa használatának első előfordulása Egyiptomban nyúlik vissza, az i.e. 1500-nál. Azonban az első szabványosított rétegelt lemezeket, amint ma is tudjuk, csak 1928-ban vezették be Amerikában.

A rétegelt lemez vékony falemezekből (más néven fa furnér) és ragasztóanyagból áll. A rétegelt lemezeket és a ragasztóanyagokat összenyomják, hogy megfelelően összetapadjanak és létrehozzák a végterméket. A rétegelt lemezt erősségének és tartósságának, valamint sokoldalúságának köszönhetően az építőiparban is használják.

Hogyan lehet a rétegelt lemez fenntartható?

A rétegelt lemez fenntarthatóságát nem csak a fa forrásának módja határozza meg, hanem a gyártási folyamat is. A rétegelt lemez gyártása során a faanyag-pazarlás lényegesen kevesebb, mint a hagyományos fűrészáru-gyakorlatoknál. Válasszon FSC (Forest Stewardship Council) tanúsítvánnyal ellátott rétegelt lemezt gyártás garantálásához és annak biztosításához, hogy a rétegelt lemez formaldehidmentes. A formaldehidet mindig használták a ragasztóban, de felhasználása jelentősen csökkent 1979 óta.

A rétegelt lemez sok nagyszerű szempontja, hogy megfizethető, ami nem csupán etikai, hanem költségvetési szempontból is kedvező lehetőséggé teszi.

A rétegelt lemezek keményfából, puhafa, bambuszból vagy különféle faanyagok kombinációjából készülhetnek. A bevált gyakorlat az, hogy a rétegelt lemezt olyan forrásból választják, amelyet fenntartható módon gazdálkodott erdőkből származnak, és amelyet szintén helyben termelnek.

 

Hogyan kell rétegelt lemezt használni a konyhában

A falaktól az edényekig a rétegelt lemez olyan sokoldalú, hogy bárhol konyhában felhasználható legyen.

Falak:

A szerkezeti rétegelt lemez a ház építése során központi elemként használható, de a megfelelő megjelenés eléréséhez gyakran AA minőségű belső rétegelt lemeznek kell lennie. A belső rétegelt lemez nem szerkezeti elem, de nagyobb szilárdságot és támogatást nyújt, mint a gipszkarton, így kiváló választás a burkoláshoz. Alternatív megoldásként a lezárt rétegelt lemez is felszerelhető egy meglévő falhoz, hogy hozzáadja a fa természetes megjelenését és melegségét.

Padló:

A gyönyörű rétegelt lemezek nagyszerű megfizethető alternatívája a tömörfa padlóknak. Lemez vagy parketta padlóként a furnérozott padlók lehetőségei végtelenek. 

Szekrények:

A rétegelt lemez általában magas hajlító szilárdságú, amelynek mintázatát, színét maga az alapanyag biztosítja. Nyírfa vagy fenyőfát, vagy okoumét fát gyakran használnak, és szép világos színű. A szekrényajtók lehetőségei végtelenek: a sima normál panelektől a színes dekormintáig. Döntse el, hogy a fa esztétikus marad-e, vagy adjon hozzá egy festett felületet, hogy megfeleljen a konyhai stílusnak.

Pult:

A kész rétegelt lemez még konyhai munkalapként is használható. Győződjön meg arról, hogy a fedőlap megfelelően van-e lezárva, és a megfelelő gondossággal járjon el, mint ahogyan tömörfa teteje lenne.

© Kosuke Arakawa

Belső stílusok 

A rétegelt lemez nagyszerű választás minden konyhához, függetlenül a belső stílustól. A rétegelt lemez használható natúr színben vagy bármilyen színűre festethető, amely megtartja a fa rajzosságát. Néhány belső stílus azonban ideális a rétegelt lemez frissességéhez és könnyűségéhez. 

Itt vannak a kedvenceink:

Kortárs

A kortárs belső terek az új tervekkel való kísérletezésről és a határok kitolódásáról szólnak. A rétegelt lemez minimalista esztétikája nagyszerű kontrasztot hozhat létre egy csempe burkolattal és a fekete márvány munkalappal.

Skandináv

A skandináv stílusról ismert, hogy a nyír rétegelt lemezeket belső terekbe építik, gyakran fehér matt díszítéssel. Ragaszkodjon a stílus egyszerűségéhez azáltal, hogy a fekete vagy fehér részlettel ellátott könnyű rétegelt lemezeket a konyhai dekorációkba és az edényekbe is beépíti.

Japán

A japánok hihetetlen faszerkezeteikről ismertek, mivel a legtöbb ház túlnyomórészt fából áll. Ezek a belső terek a minimalista alapelvet követik, és csak a szükséges tárgyakat tartják a konyhában. A konyha díszíthetetlennek tűnhet, de a meghatározott struktúrájú fa használata természetes szépséget nyújt, amely biztosítja a harmonikus és nyugtató légkört. Válasszon finom rajzolatú és világos árnyalatú rétegelt lemezt a japán stílusú rétegelt lemez konyhai kialakításához.

Ipari / Loft

A tetőtéri konyhák ipari megjelenése tiszteletben tartja az épület szerkezetét; A tégla, a beton és a fa gyakran a belső dekoráció része. A rétegelt lemez szépen rétegelt szélei ideálisak ipari konyhákhoz. Válasszon egy olyan szekrény kialakítást és kivitelezést, amely mindenki számára látványos rétegeket mutat, rozsdamentes acél részletekkel kombinálva a karcsú megjelenéssel.

A rétegelt lemez a modern változat egyik legsokoldalúbb építőanyaga, amely otthoni szerkezeti és dekorációs elemekhez egyaránt alkalmas. 

https://www.grundig.com/ktchnmag/blog/how-sustainable-plywood-is-changing-the-way-we-design-kitchens/