Tudástranszfer Csórompusztán – Hello Wood 2013

2013. július 29., hétfő
Hello Wood 2013, Holger Alpermann és csapata: Tölcsér

Csórompusztát július közepén birtokba vették az építészek és a falécek. Lezajlott az idei Hello Wood alkotótábor, mely a „Closer”, azaz „Közelebb” nevet viselte. A tábor lényege a csapatmunka, a már gyakorló építészek és a hallgatók közötti együttműködés és a társadalmilag (is) hasznos installációk építése, mindezt sok-sok fa felhasználásával. Idén a szervezők olyan alkotásokat vártak, melyek egy lépéssel közelebb hoznak. Hogy kit kihez, mit mihez, arról a tábor egyik szervezője, Huszár András mesélt a helyszínen.

„Az alkotótáborba nem csak építészhallgatók jelentkezhettek, ellenkezőleg, minden szakirányról vártuk az érdeklődőket. Vannak grafikusok, művészek, fotósok, irodalmárok. Ezeket a szakirányokat és a generációkat szeretnénk egy kicsit közelebb hozni egymáshoz, illetve a magyarokat a külföldiekhez és fordítva. Idén tizenhárom országból érkeztek hozzánk, vannak kanadaiak, lengyelek és spanyolok is.”


Huszár András, a Hello Wood kreatív vezetője

A fiatal hallgatók az eddigi munkáikból készült portfólióval és egy motivációs levéllel pályázhattak a táborba. Így került be Takács Ákos is, a MOME első éves építészhallgatója, aki az idei Hello Wood projektek közül egy barcelonai csapat munkájában vesz részt, ami a faléc hajlíthatóságát használja ki, s melynek érdekessége, hogy a projektben nagy szerepet kap egy számítógépes program használata is. Ákos szerint ez azért fontos, mert a hazai oktatásnak nagy hiánya az ilyen programokkal történő munka, az európai piacon azonban e nélkül nem lehet boldogulni. Az építésznek készülő fiú azt is elmondta, hogy a Hello Wood nagyszerűsége egyszerűségéből fakad, hiszen a legegyszerűbb anyaggal dolgoznak, a legváltozatosabban módon; ehhez pedig még az is hozzáadódik, hogy a táborban egymástól távol álló generációk és országok találkozhatnak egymással. „Ez a tábor egyrészt lehetőséget ad arra, hogy míg az egyetemi oktatásban meghatározóan az egyéni tervezési feladatokra helyezik a hangsúlyt, addig itt csapatban dolgozzunk, ami az építész szakmában egyre fontosabb. Másrészt mivel különböző profilú iskolák találkozásáról van szó, így ez egy kitűnő tudás- és kreativitástranszfer.” – mondja Ákos.


Enrique Soriano, Pep Tornabell és csapatuk: BigO

A tábor előkészítése igen komoly feladat, egy stabil ötfős csapat fél éven át dolgozik azért, hogy a nyári időszakban létrejöhessen az egyhetes Hello Wood. A teendő sok, hiszen az igények szerteágazóak, a megfelelő mennyiségű és minőségű anyagot biztosítani kell, a műszaki rész mellett pedig a szervezést is meg kell oldani. „Idén ezzel kapcsolatban is szintet ugrottunk.” – meséli Huszár András. „Önkéntesek is segítik munkánkat, a tábor egyre jobban a minőség irányába megy el.” A legnagyobb kihívásnak azonban mégis a tematika kiötlése, meghatározása bizonyul. „A tábor témájáról a stábunk dönt, a társadalmi felelősségvállalást minden esetben szem előtt tartva. Valamiféle konszenzusnak születnie kell, elsősorban azonban Pozsár Péter preferenciája ez, néhány éve ő alapította a Hello Woodot.” – tudtuk meg Huszártól.


Oliver Sales, Pap Bence és csapatuk: Tom-Dom

S ha már a társadalmi hasznosságot említettünk, miért épp Csórompuszta? „Ez egy nagyon kedves hely számunkra, itt tartottuk a második tábort is, már akkor nagyon magával ragadott a helyszín. Egyszerűen olyan energiák vannak itt, amitől jobban megy a munka. Itt még a csendnek is hatalmas ereje van.” – meséli Huszár a helyszínválasztás körülményeit. A Kapolcshoz közeli településen egyébként olyan építészek élnek, akik maguk is gondozzák a helyet és fontosnak tartják múltja mellett a jövőjét is. A tavalyi tábor elmaradott borsodi településekre fókuszált, idén azonban ebből a szempontból a társadalmi szerepvállalás a helyszíntől független. „Szeretnénk azért ezt a környéket is fellendíteni, hiszen kezd ez a terület is elnéptelenedni, az iskola bezárt, nincs nemzeti dohánybolt és a kocsmát is csak meghatározott időben nyitják ki.”


Losonczi Áron, Turányi Bence és csapatuk: iWood

A készülő installációkból néhány tehát Csórompuszta és a közeli települések életének szerves részévé kívánnak majd válni, úgy mint az energiát termelő szélkerék, a száz fős közösségi asztal, egy hatalmas tűzrakó tér, vagy egy tölcsér, mely az ég kémlelésére lesz alkalmas. Emellett azonban a szervezők szeretnék, ha más települések is pályáznának az elkészült művekre, ezzel is oldva a szociális építészet funkcionális és helyspecifikus mivoltát.


Harcsa Dia, Dékány Tibor és csapatuk: Asztal

A távolabbi tervek között pedig szerepel a Hello Wood alkotótáborában létrejött installációk bemutatása a Sziget Fesztiválon, később pedig az őszi budapesti Design Héten. „A Sziget is felfedezett minket néhány éve, először csak egy kiállítást hoztunk létre, majd egy évvel később már minket kértek fel a fesztivál vizuális megjelenésének megtervezésére, már ami a művészeti installációkat illeti.” – mondja Huszár és hozzáteszi. „Idén is szállítunk nekik műveket, a megmaradt alkotásokat pedig egy raktárban helyezzük el, hiszen vannak olyan projektek, melyeknek az idejét ki kell várni.”

Szöveg: Fülöp Zsófia

Fotó:  Somoskői Gábor