Pyramidkogel fa torony Grázban

2016. július 13., szerda

A Pyramidtorony, a hegygerincen 850 m tengerszint feletti magasságban emelkedik  a Wörthersee déli oldalán az ausztriai Keutschachban. A fából készült elegáns szerpentin alakú BSH tartókat teteján 71 méter magasságban koronaként helyezkedik el a teraszszint és egy további fa henger, amelynek tetejéből nyúlik ki az antenna, így a teljes magasság eléri a 100 métert. Ez a világ legnagyobb, fából épített és a nyilvánosság számára is hozzáférhető kilátótorony épülete, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a környező hegyekre és tavakra Karintiában.

A tervezők: az építészeti cég Klágenfurtból a Klaura Kaden + Partner és a szerkezeti mérnökök LACKER & Raml Társaság.

Tizenhat hatalmas 3D irányban íves ragasztott, elliptikus formájú fa BSH tartók  alkotják a vázszerkezetet, amelyet összekötnek az íves fém kereszttartók. Az acél lépcsőház több mint tíz szintes, mindegyik 22,5° eltolva egymáshoz képest. A központi helyen, a lépcsőházban elhelyezett üveg lift köré egy 120 méter hosszú, cső alakú csúszda épült. A spirál alak szimbolizálja a folyamatos növekedést és a fejlődést.

A kilencedik szinten, üvegezett időjárásálló Skybox található, ahol rendezvényeket is tartanak. Ennek a tengerszint feletti magassága 52 méter.

A torony alapja egy kör alakú terület, amely a 700 m² összterületével magában foglalja a jegypénztárat, éttermet, üzleteket és itt található az egészségügyi személyzet is. 500 fő látogató tartózkodhat egy időben a tornyon, ahova a 440 db panoráma lépcsőn vagy átlátszó lift segítségével lehet feljutni és gyönyörködni a csodálatos kilátásban.

Építészek: Klaura Kaden + Partner, Klagenfurt Projekt team: Rubner fűrészáru, Ober-Grafendorf (BSH); Lackner + Raml, Villach (szerkezet); Zeman, Bécs (acél szerkezet); EVVA, Bécs (zárrendszer; Megbízó: Pyramidenkogel infrastruktúra, Klagenfurt Elhelyezkedés: Linden 62; 9074 Keutschach Befejezés: 2013