Löyly szauna - Helsinki

2017. november 6., hétfő

A Hernesaari terület egy korábbi ipari terület a helsinki tengerparton, amelyből egy lakóövezetet alakítottak ki. Az új felhasználás a már meglevő területre fejlesztették, miközben jelentős része még mindig folyamatosan a jövőbeni változásokra vár. Ez a hagyományos szauna egy könnyed, hullámzó épület, amely a jövő tengerparti parkjának egy része. Érdekes kilátás nyílik a városközpontra, vagy akár a fa lamellák között a tengerre. Az egész épület egy kültéri nézőteret is képez a későbbiekben megépülő tengeri sportközponthoz. Löyly egész évben nyitva tartó szauna-élménynek központja lett a finn fővárosban.

Projekt neve Löyly
Helyszín Helsinki
Design és építés 2011-2016
Terület mérete 1071 m2
Vevő Antero Vartia és Jasper Pääkkönen
Interior design Joanna Laajisto Creative Studio
Tervező avanto
Fotók kuvio.com, Marc Goodwin / archmospheres és Mikko Ryhänen

Szauna kultúra

Finnországban 5,4 millió finn él, de 3,3 millió db szauna van. A nyilvános szaunák gyakoriak voltak a nagyobb városokban. Mivel a közösség érzése egyre fontosabb részét képezi az új városi kultúrának, sok új nyilvános szaunát terveznek. Löylyrel (azaz a gőz, ami akkor jön létre, amikor víz a forró kőzetekkel találkoznak a szaunában), Helsinki egész évben a látogatók számára egy gyönyörű nyilvános szaunát kínál.

Folyamat

A projekt Helsinki város kezdeményezéséből indult. Az építészek 2011-ben indították el a projektet, amely egy ideiglenes szaunaközpontot tervezett a félsziget legtávolabbi végén. A koncepció nem bizonyult pénzügyi szempontból fenntarthatónak, így az első ügyfél kilépett a projektből. Aztán kifejlesztettek egy úszó szaunát a második ügyféllel, de ez a koncepció lehetetlennek bizonyult, mivel a helyszín a nyílt tenger felé néz, és egy úszó szerkezet nem képes ellenállni a magas hullámok és a jég nyomásának. A partvidék a jövőbeni fejlődéssel folyamatosan fog változni, de a város olyan területet választott, ahol a partvonal a jelenlegi állapotban marad.

Kontextus

A hely egyedülálló. Mivel a városközponttól kevesebb, mint két kilométerre van, nagyon központi a fekvése, de ugyanakkor a táj olyan, mint a külső szigetcsoport. A telek egy későbbi parti parkban található, amely a tágas "helsinki park" része lesz, amely a fővárost összeköti a tengerrel. Az épületet úgy tervezték, hogy vékony és hosszúkás legyen, hogy ne vágja le a keskeny partszalagot. Ahelyett, hogy egy hagyományos épületet építetek volna, a szauna egy könnyed konstrukcióvá fejlődik, amely a park egy része, mint egy hagyományos épület. Csodálatos harmóniában lesz az épület majd, amikor a fa szürke lesz, pont olyan, mint egy szikla a parton.

Építészet

Az építészeti ötlet egyszerű: van egy négyszögletes belső fekete doboz, amely a meleg tereket tartalmazza, és amelyet egy szabad formájú fából készült "köpeny" borít. A fenyőből készült homlokzati ​​szerkezetnek több funkciója van. Ez biztosítja az emberek vizuális magánéletét. Azonban a lamellák nem korlátozzák belülről a tengerre kifelé a kilátást, inkább úgy működnek, mint a velencei redőnyök, és inkább kívülről csökkentik a belátást. Vannak védett közbenső terek a meleg tömeg és a köpeny között. A köpeny lejtőin belül intim teraszok lettek kialakítva, amelyek pihenő helyként szolgálnak. A szerkezet védi az épületet a kíméletlen tengerparti klímától is. Nagy felületű üvegfelületekkel árnyalja a belső tereket, és csökkenti az energia felhasználást az épület fűtéséhez és a hűtéséhez. Ráadásul a lépcsős tető maga is lépcsőfokokat képez, és az épület tetején lévő teraszokra ezeken keresztül juthatunk el. Körülbelül 4000 db deszka van, amelyet egy számítógéppel vezérelt gép precíz módon vágott egyedi formákba. A nagy fából készült terasz részben a tenger felett található, és a hullámok hangját hallani lehet a lábunk alatt.

Térbeliség

Az épület két részből áll: a nyilvános szaunák és az étterem. A szaunák és a nyilvános terek részben a tenger felé nyílnak, csodálatos kilátással a tengerre és a városközpontra is. Belépsz az étterembe, amely könnyű és nyitott hely. Innen egy gyengén megvilágított folyosó vezet át fürdési területre. A cipőket egy ruhásszekrényben hagyják, mielőtt egy recepcióhoz jutnál, ahol egy kulcsot és egy törülközőt kapsz. Az öltözők és zuhanyzók férfiak és nők számára különállóak. Az ajtót lefedő bőrfüggöny az közös területre való belépést jelzi, melynek során a látogatóknak fürdőruhát kell viselniük. Hagyományosan a férfiak és a nők külön-külön meztelenül fürödnek. Ez a megoldás a szauna élményét a külföldi látogatók számára is elérhetővé teszi, akik esetleg nem a meztelen fürdőzésre készültek.

A belső

Az étterem és a szauna belsőépítészetét Joanna Laajisto Kreatív Stúdió alkotta meg. A design célja egy atmoszférikus étterem létrehozása volt, amely az épület erős építészetét tükrözi. A megközelítést puha minimalizmusnak nevezhetjük. A fából készült fal rögzíti a hosszú, egyedi tervezésű kanapékat, amelyekről remek kilátás nyílik a tengerre.

A belső terek főbb anyagai: fekete beton, könnyű skandináv fenyő és nyírfa, feketés acél és gyapjú. Minden anyag kivétel nélkül rendkívül tartós. Az épület rétegelt ragasztott fából készült, a burkolatok rétegelt lemezből, belső bútorok pedig 3 rétegű táblásított lapból, így az egész épület a fenntartható finn innováció mintaépülete.

Szaunák

Három különféle szauna van, amelyeket fából fűtenek: egy folyamatosan fűtött szauna, egy naponta csak egy alkalommal fűtött szauna (amely reggel a szauna előtt nyitva van és egész este melegszik) és egy hagyományos füst szauna. A szaunák között hideg vizes medence és egy kandalló helyiség is található, ahol kikapcsolódhatnak a szaunázások között- vagy azok után a látogatók. Lehet úszni a tengerben is és akár télen a jégben kialakított medencében is.