Közösségépítés a design és az építészet eszközeivel

2013. május 24., péntek

Hello Wood 2013 CLOSER! - a világhírű MOOMOO iroda, a barcelonai CODA építészei és Zobóki Gábor is workshopvezetők az alkotótáborban

A Wallpaper magazin szerint a világ 30 legjobb építészirodája közé tartozik a lengyel Moomoo, amely egyike azon európai irodáknak, ahonnan tervezők érkeznek, hogy workshopot vezessenek Csórompusztán, a 2013-as Hello Wood alkotótáborban. A spanyol, angol, lengyel, német, osztrák és magyar építészek idei munkájának témája: CLOSER!, azaz KÖZELEBB! Múlt évben a Hello Wood résztvevői 8 borsodi településre készítettek installációkat, hogy saját eszközeikkel tegyenek a helyi közösségekért. A szociális építészeti beavatkozások a közösségi életet próbálták elősegíteni. Voltak kreációk, amelyek enyhítették a lokális feszültségeket, mások elősegítették a település identitásának pozitív alakulását. A szervezők 2013-ban azt szeretnék továbbvizsgálni, hogyan tudnak az építész és tervező szakmák közösségépítő szerepet betölteni, azaz hogyan fűzhető szorosabbra az emberek, a természet és az épített környezet közötti viszony a design és az építészet eszközeivel.

http://vimeo.com/66456608

Égbolt, szél, zene, tűz, kocsma, asztal: néhány azon dolgok közül, amelyek kohéziós szerepet töltenek be egy közösség életében - mondják a Hello Wood idei workshopvezetői. Közülük ketten, Lukasz Pastuszka és Jakub Majewski a Moomoo irodából úgy gondolják, életünkben az egyik legfőbb kihívás, hogy a globalizáció, a digitális világ és a felgyorsult élet elfeledtette velünk a “könnyű életet”. A cél, hogy visszataláljunk az érzékeinkhez. Senses - Levels - People (Érzékek - Szintek - Emberek) munkacímű projektjük során egy olyan teret fognak létrehozni, ahol az érzékelés felerősödik, és az emberek természettel való interakciója intenzívebbé válik. A lengyel alkotópáros workshopján kívül további 10 műhely indul a fesztiválhangulatú Hello Wood designeseményen, amelyeket egytől egyig élvonalbeli tervezők és építészek vezetnek majd. Enrique Soriano és Pep Tornabell a barcelonai CODA építészirodából, Holger Alpermann a Berlini Művészeti Egyetemről (UDK), Pap Bence a bécsi Iparművészeti Egyetemről (Universität für Angewandte Kunst) és Oliver Sales brit építész, Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója és Turányi Bence, a t2a építésziroda építésze, Szőke Gábor Miklós a sztárallűrjeiről is ismert szobrászművész, Dékány Tibor, Hatvani Ádám és Harcsa Dia a Sporaarchitects építészirodából, Gál Béla, Frikker Zsolt és Vas-Eysen Áron, Cseh András és Veres Bálint, Nagy Nándor és Szabó Bulcsú - és idén a magyar szakma egyik nagyja, Zobóki Gábor DLA habil. építész is csatlakozik egyik kollégájával, Csiszér András építésszel a Zobóki-Demeter Építészirodából workshopvezetőként az alkotótáborhoz.

Az egyik 2012-es alkotás Dédestapolcsányban

A szervezők, Pozsár Péter (kurátor), Bakos Maxim (igazgató), Huszár András és Ráday Dávid (kreatív vezetők) olyan alkotások megszületését várják, amelyek “egy lépéssel közelebb” hoznak, azaz rámutatnak az érintkezési pontok nélkülözhetetlenségére, a személyes kontaktus pótolhatatlanságára. Lehetnek ezek találmányok, amelyek összehoznak időst és fiatalt, vagy épp nőt és férfit. Lehetnek installációk, amelyek rámutatnak a művi környezet és a létrehozói közötti kapocs különös elemeire, vagy olyan alkotások, amelyektől az eddig passzív szemlélő aktív szerepet vállal ember és természet kapcsolatában.

A Hello Wood továbbra is fontos szerepet tölt be azoknak a fiataloknak, diákoknak az életében, akik a workshopokban dolgoznak egy-egy vezető-mentor keze alatt. A szervezők a résztvevőket pályázat útján választják ki, amire 2013. május 25-ig várják a jelentkezőket (részletek a www.hellowood.eu honlapon).

Az alkotótábort a Wood Junior gyerektábor előzi meg, majd a csórompusztai alkotóhetet követően a Hello Wood a Szigetre és a Design Hét Budapestre költözik.

Tojás installáció a 2012-es Szigeten

A Hello Wood egy multikulturális, multidiszciplináris művészeti program. Legismertebb eseménye a nyaranta megrendezésre kerülő egyhetes alkotótábor, ahol ismert és elismert szakemberek, művészek osztják meg tudásukat tehetséges fiatalokkal. Az itt létrehozott alkotásoknak két közös jellemzője van: többnyire fából készülnek és nem hiányozhat belőlük társadalmi szerepvállalás és művészet összefonódása. A Hello Wood tudományos és művészeti területeket integrál, közösséget épít és tehetséget kutat. Nem csak országhatárokat átívelve hoz össze diákokat és oktatókat, de az egyszeri embert is összeköti az alkotó tervezőkkel.

A Hello Woodhoz a faanyagot 2010 óta a Jaf Holz Ungarn Kft. biztosítja. A Hello Wood kiemelt támogatója a Design Terminál.

Események: Wood Junior: 2013. július 1-6. (15-18 éves gyerekeknek), 2013. július 8-13. (9-14 éves gyerekeknek) Hello Wood alkotótábor: 2013. július 15-21. Hello Wood a Szigeten: 2013. augusztus 5-12. Design Hét Budapest: 2013. szeptember 27.-október 6.

Fotóválogatás:
http://www.flickr.com/photos/hellowood123/sets/72157633569182964/

Videók:
https://vimeo.com/66456608
https://vimeo.com/55547841

A Hello Wood hivatalos honlapja: www.hellowood.eu - Facebook oldal

Főszervező: Hello Wood Kft. Igazgató: Bakos Maxim, ügyvezető, Hello Wood Kft. Kurátor: Pozsár Péter, a Reflekt Stúdió építésze, a MOME oktatója Kreatív vezetők: Huszár András és Ráday Dávid Projekt menedzser: Janota Orsi Irodavezető: Lakatos Nikoletta Tanácsadói testület: Árvai-Nagy Krisztina, Gerendai Károly, Halasi Rita Mária, Leena Pasanen, Ráday Mihály Kiemelt támogatók: Design Terminál, Jaf Holz Ungarn Kft. Támogatók: Accounting Solutions Kft., Bird and Bird, Bosch, Cypress, DHL Supply Chain, Häfele, Holland Nagykövetség, Lengyel Intézet Budapest, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Remmers, Sió, Sziget, Zerocom Partnerek: Mome line - design műhely, Reflekt, Proud, DEMO, The Budapest Design Meetup Média partnerek: Designeast, építészfórum, hg.hu, Kultúrpart, LIBRI Média, Magyar Asztalos, Octogon, Origo, Trendguide, WeLoveBalaton