Improvizáló építészek a FUGA-ban

2013. november 7., csütörtök

Ronny Hardiz, a Hochschule Luzern Design & Kunst kezdeményezéséből a bázeli székhelyű Svájci Építészeti Múzeumban (S AM) 2012 októberében formabontó kiállítást rendezett, amelyen magyar alkotók munkái is szerepeltek. Célja a pályázatok és a műbírálat íratlan és írott nemzetközi szabályainak felülvizsgálata volt. A pusztán ornamensként kibontakozó kiállításban – a művészet függetlenségét deklaráló kanti tétel ellenére – alkotás és alkotókörnyezete elválaszthatatlanul összeforrt.

Idén a FUGA Budapesti Építészeti Központban tehetik próbára képességeiket az építészek, akiket a csütörtöki megnyitón csupán az üres tér fogadott. Az üresség pedig arra való, hogy az alkotók betöltsék, ehhez pedig a JAF HOLZ biztosítja 3,6 köbméternyi faanyagot.

Az egy hetes kreatív műhely Mátrai Péter építész-zeneszerző és a jelenlévő építészek közös performanszával kezdődött. Ennek során kiderült, hogy zenélni nem csak hagyományos hangszerekkel, de gyűrött újságpapírokkal, vállfákkal és fagerendákkal is lehet.

Aki a Ferenciek terénél jár, nyugodtan nézzen be a FUGA-ba, ahol a résztvevők szabad ötleteiből november hetedikére, csütörtökre készül el a közös alkotás. Délelőtt 10 órától nyilvános konferenciabeszélgetés keretében mutatják be a művet.