Hello Wood 2013 workshopok – Lépj közelebb!

2013. július 3., szerda

A 2013-as Hello Wood workshopjainak leírása:

Idén először vesz részt olyan építész a Hello Woodon, aki egy korábbi generáció képviselőjeként lett nagyon sikeres. A neves magyar építészZoboki Gábor érkezik alkotótársával Csiszér Andrással a Zoboki-Demeter & Társai Építészirodából, ami Közép-Kelet Európa egyik legelismertebb építészirodájának számít. Nevükhöz fűződik többek között a Művészetek Palotája és számos nagyléptékű nemzetközi projekt is, mint például a 9 milliós lakosságú kínai városnak, Shenzhennek a kulturális központja. A Hello Woodra egy kisebb léptékű projekttel készülnek: aze-motion Track elnevezésű kísérleti installációval, amelynek lényege, hogy statikus fa-modulokat mozgás által dinamikus építészeti térré változtat.

A zene közelebb hoz, de el is szeparál, ha saját világunkba merülve fülhallgatóval a fülünkben hallgatjuk, vallja Losonczi Áron és Turányi Bence, akik az iWOOD acoustic névre keresztelt, fából épülő kortárs zenei teret tervezik megépíteni, hogy közösségi élménnyé tegyék a zenehallgatást. Egy szabadtéri zenepavilon készül, amely egyben akusztikus mobiltelefon dokkoló, hangerősítő és hangvezető eszköz. Az alkotás mérnöki kísérlet arra, hogy hogyan terjed a hang, és milyen szerepe lehet ebben a fának. Losonczi Áron, aki a TIME magazin által a 2004-es év egyik legjelentősebb találmányának minősített Litracon fényáteresztő beton feltalálója, és Turányi Bence, a t2a építésziroda építésze, már a 2012-es Hello Woodon is egy csapatot vezettek. Tavaly egy különleges térbeli struktúrát, a BótaNetet építették meg..

Az idei Hello Woodon résztvevő építészirodák közül kettő is felkerült a Wallpaper Magazin legjobb 30 fiatal építészirodát nyilvántartó listájára. A Sporaarchitects iroda 2010-ben kapta meg az elismerést, a Hello Woodon új, lengyel Moomoo tervezőiroda pedig 2009-ben került bele az illusztris jegyzékbe. A Sporaarchitects építészirodára jellemző, hogy a munkáikkal a mindennapi élet leggyakrabban előforduló kérdéseire és problémáira keresik a választ, amelyeket igyekeznek új fókuszba helyezni és rejtett értékeket felfedezni bennük. Minthogy hétköznapi tárgyakat értelmeznek újra, tavaly a pihenő padot interpretálták Pletykapaddá, idén az asztal témájához nyúlnak: 40 méteresre tervezik variálható formában. A Sporaarchitects jelenlegi munkái között szerepel Magyarország egyik legnagyobb projektje, a budapesti 4-es Metró Szent Gellért téri és Fővám téri állomásainak építészeti tervezése, és nevükhöz fűződik a magyar építészeti közélet egyik legmeghatározóbb szervezetének, a KÉK-nek (Kortárs Építészeti Központ) megalapítása. Az iroda egyik tagja, Finta Sándor jelenleg Budapest főépítésze. A hihetetlen tapasztalatot és tudásbázist az iroda képviseletében Dékány Tibor, Hatvani Ádám és az eredetileg szobrászművész Harcsa Dia hozza el a Hello Woodra.

A világhírű és nemzetközileg elismert Moomoo építésziroda alkotóinak, Tomasz Szponar és Bartłomiej Skowronek munkája multiszenzoriális élmény lesz. Érzékek - Szintek - Emberek (Senses - Levels - People) munkacímű projektjük során egy olyan teret hoznak létre, ahol az érzékelés felerősödik és a hallás, tapintás és mozgás együttes élménye biztosítja majd az emberek és a természet közötti viszony intenzitását. A Moomoo tervezői úgy gondolják, hogy életünkben az egyik legfőbb kihívás, hogy a globalizáció, a digitális világ és a felgyorsult élet elfeledtette velünk a “könnyű életet”. Céljuk, hogy visszataláljunk az érzékeinkhez.

Az egyszerű élet élményeihez tartozik egy jó és kiadós beszélgetés is, amelynek helyszíne sokszor a kocsma. Gál Béla, Frikker Zsolt és Vass-Eysen Áron is így gondolják és a kapolcsi kocsma kiegészítéseként kültéri talponállót álmodtak az egyik kihasználatlan és alulértékelt térre. A projekt a Kapo_cs nevet kapta. Vass-Eysen Áron, a Nart Architects építésze, 2010-ben Junior Prima díjas lett magyar építészet és építőművészet kategóriában, Gál Béla a Kroki Stúdió képviseletében érkezik. Tavaly is egy csapatot alkottak: akkor a Lázbérci víztározó egy eldugott szegletében látták meg a lehetőséget. Táj-box elnevezésű munkájukkal a tó egyik legszebb szegletét és látványát emelték ki az arra járók örömére.

Nagy Nándor és Szabó Bulcsú, a BLOKK építészeti műhely tervezői csapata a nagysikerű Csiga és Úszóház installációk után, idén a csórompusztai szeleket szelídítik meg egy szélmalommal, amely a vizuális élmény mellett a fenntarthatóságra és a természeti erőkkel való közelségre hívja fel a figyelmet és energiát is fog termelni. A szélmalommal kooperációban tervez a betonnal foglalkozó DEPÓ formáció (Baróthy Anna, Kasza Gergely, Csomor Dániel, Bánsági Dávid) egy Gübecs-t, amely a fánál is könnyebb fajsúlyú habbetonból készül és egy pihenő kuckó lesz a szélmalom aljában. A kívülről zord beton-kocka belülről üreges lesz, szilikon szőrökkel borítva, amely három-négy ember számára nyújt majd pihenőhelyet és különleges rálátást a szélmalomra. A Hello Wood idei egyik újdonsága a más anyagok felé való nyitás, amelyhez a DEPÓ kortárs képzőművészeti és betonbarkács workshop is csatlakozott. A műhelyet építészhallgatók részére hozták létre a Szövetség’39 Művészeti Bázis vezetésével.

„Srew-less” a jelszava Oliver Sales brit és a Zaha Hadid irodájában is tapasztalatot szerzett Pap Bence magyar származású, osztrák építészeknek. A két csapatvezető a leendő csapattagokkal dolgozzák majd ki az installáció pontos terveit. Inspirációként az építészek természet ihlette mintázatokat és formákat hoznak és azt tervezik, hogy csavarok nélküli rögzítési módokat használnak. Mindezt digitális tervezéssel ötvözik, azaz a low-tech és a high-tech ötvözésével, a természet és a digitális világ összehozásával.

Cseh András a Czita Stúdió építésze, Széchenyi István Egyetem oktatója, a MOME Doktori iskolájának tagja és Veres Bálint esztéta, a MOME Elméleti Intézetének oktatója, MOME Doktori Iskola tagja és a MOME TransferLab alapítója, nemcsak az elmélet és a gyakorlati alkotást hozzák közelebb, hanem terveik szerint a TűzKÚTjuk köré gyűlő embereket is. Céljuk a “tűz demokratizálása”, hogy minden tűz köré ülő egyenlő részben osztozhasson a beszélgetés, a tűzbemerengés élményében, anélkül, hogy bárki perifériára kerülne.

Barcelonából Enrique Soriano és Pep Tornabell a CODA színeiben képviselteti magát, akik egy úszógumi-forma szerű toroid alakzatot építenek falécekből. A CODA Stúdió munkásságára jellemző a könnyűszerkezetes installációk tervezése a legkorszerűbb komputerizált technikákkal, a legújabb technikai és tudományos innovációkra való nyitottság és ezek építészetben való alkalmazása. A spanyol csapatba kerülők ebbe a multidiszciplináris szemléletmódba és ennek gyakorlati alkalmazásába kóstolhatnak majd bele a táborban a Nagy O Projekten munkálkodva.

Németországból érkezik Holger Alpermann a Berlini Képzőművészeti Egyetem kutatója, akinek szakterülete a könnyűszerkezetes struktúrák építése. Berlini diákalakulatával is egy ilyen szerkezetet valósítanak meg, amelyet a csillagok és a tiszta égbolt ihletett: egy hatalmas, szél-lengette égbetekintő tölcsért készítenek.

Hollandiából érkezik a Suzana Milinovic & Rufus van den Ban páros, akik talán a világ legapróbb kocsmáját, a Body Bar-t építik meg. A holland csapatvezetők koncepciója két elemből tevődik össze, az egyik, hogy a legjobb dolgok sokszor a legegyszerűbbek, a másik a „sok jó ember kis helyen is elfér” elmélete. Arra tesznek kísérletet, hogy embereket “túl közel” zsúfoljanak egymáshoz építményükben. Felvetik a kérdést, hogy az először kényelmetlen emberközelség által, komfortzónájukat elhagyva hogyan kerülhetnek az emberek újfajta interakcióba, és szó szerint is közelebb egymáshoz.

A Hello Wood hivatalos honlapja: www.hellowood.eu

Hello Wood alkotótábor: 2013. július 15-21. Csórompuszta

Sajtóiroda: Vásony Nóra @ Zerocom Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. +3630/5503192