Fa design a hóban...

2015. január 30., péntek

Íme egy elegáns, fából készült ház. Tervezője: John Maniscalco Architecture Norden California. Érdemes megnézegetni az építésziroda munkáit! Mikor lesz nekünk Magyarországon is egy ilyen vagy ehhez hasonló fapaneles épületünk? Ez a ház egy beton talapzaton áll, kiemelkedik a hótakaróból télen, így a ház lehetővé teszi, hogy a hó körbejárja. Szinte olyan, mintha átölelné az épületet, mint egy sziget a hófehér óceánban. Az emeletre, vörös cédrus fából készült burkolatú lépcső visz, ahol a gyermekek szobái és a szülők hálószobája került kialakításra.

A geometrikus pontossággal tervezett hatalmas, majdnem eltúlzott méretű ablakok csodálatos kilátást biztosítanak hó és a fenyőfák látványára. A padlón és a mennyezeten is megtalálható fapadló borítások azt az érzetet adják, hogy akár meg is fordíthatnánk a házat a szemmagasságban elképzelt szimetria-tengely körül. A lépcsőház egyedülálló perspektívájának több nézőpontból született fotói mutatják az építész elhivatottságát a faanyagok iránt.

Függőleges és vízszintes síkok találkozása, amely az ablakon keresztül továbbvezeti a szemlélődő tekintetét az égig emelkedő fenyőfákra.

A legfelső szinten, a különböző életterek és a szülői lakosztály bútoraihoz és padlóburkolatához dió, bükk, és cédrus anyagokat használtak. Micsoda harmóniában vannak a beton és az acél felületekkel és tárgyakkal...

Ilyen házban élmény álomra hajtani fejünket és élvezni a tökéletes egyensúlyt az épület, az anyagok és a természet között. Modern, melegséget árasztó fabetétek, fa tartószerkezeti elemek fapadló és bútorok lettek mérnöki pontossággal, a legteljesebb színharmóniával összeválogatva a szövetekkel, a kárpittal és szőnyegezéssel.

Minden szín a Föld melegségét tükrözi vissza. Otthon vagyunk.

Hazaértünk...