Épületek meséi

2014. március 19., szerda

Aki már életében legalább egyszer végigsétált a Kossuth Lajos utcán, annak bizonyosan feltűnt, hogy mennyi elhagyott, még lepukkant magányosságában is gyönyörű épület áll az utca mindkét oldalán. Éppen egy ilyennel szemben látható a Kortárs Építészeti Központ által szervezett, Lakatlan című kiállítás, mely az elhagyott terek, épületek újrahasznosítására keresi a válaszokat mind urbanisztikai, mind városszociológiai szempontból.

A kiállítás az úgynevezett olvasós tárlatok közé tartozik, vagyis leginkább történetekből, ötletekből, elemzésekből áll, melyek a kiállítótér falán vannak elhelyezve. A betérő így nem csupán felvetett kérdésekkel, hanem megoldási javaslatokkal is találkozik: a lepusztult belvárosi bérházakba tervezett közösségi terektől kezdve egészen a külvárosokban található, pénzhiány miatt félbehagyott hatalmas gyárépületekbe megálmodott lakásokig.

A kiállítás pedig túllép a hazai dimenziókon, és nemzetközi példákat hoz fel az épületek újrahasznosítására. Hiszen tereink pazarlása a nyugati világ minden országára jellemző: már-már pazarló tágasságra törekszünk, amely aztán a kedvezőtlen anyagi fordulatok után olyan urbanisztikai zsákutcákat hoz létre, mint a Porto belvárosának szellemutcája, ahol az egykor Brazíliát gyarmatosító földesurak laktak, a Salazar-rendszer óta azonban még arra sem ügyeltek tulajdonosaik, hogy a tönkrement paloták legalább a járókelőkre ne jelentsenek folyamatos életveszélyt. Ezzel szemben áll a távol-keleti urbanizmus - gondolunk itt elsősorban Japánra - ahol az elsődleges, és talán kissé túlzásba vitt szempont a száz százalékos kihasználtság.

A Lakatlan mindkét típusú problémára keresi a megoldást, legközelebb például Nemes Márton képzőművész március 26-án nyíló Out of order (Üzemen kívül) című kiállításával.

 A lehetőség azonban mindenkinek adott, hogy elmondja ötleteit, elég ide ellátogatni: http://toltsdujra.hu/

Az április végéig látható kiállításról és a további programokról infókat itt találhattok: http://lakatlan.kek.org.hu/

Az esemény a Jaf Holz támogatásával jött létre.