A környezet, ami mindenkit megihlet - Hello Wood alkotások 1. rész

2012. augusztus 2., csütörtök

Nemrég számoltunk vissza, máris vége a Hello Wood alkotótábornak, ahol idén is lélegzetelállító alkotások születtek. 200 fiatal dolgozott együtt intenzíven egy hétig neves szakmai vezetők segítségével, és a fa főszereplésével. A Jaf Holz idén is büszke szponzora volt az eseménynek, Varsányi Tibor, a Jaf Holz Ungarn Kft. ügyvezetőjének üzenete egybecseng a tábor céljaival: „Design, környezetbarát és fenntartható építészeti megoldásokat szeretnénk mindenki számára ismertté tenni. Legyenek az építészeti megoldások gazdaságosabbak és ember-közelibbek. Ezért támogatjuk már harmadik éve kiemelt partnerként a Hello Wood közösséget." . A csapatoknak 1km 4x4 cm átmérőjű fa állt rendelkezésre az alkotásaik kivitelezésére. Nézzünk egy kis ízelítőt mik születtek...

Huszár András, Nagy Nándor, Szabó Bulcsú Úszóházat terveztek a Lázbérci-víztározóra, amelyhez a víz, vagyis a vízen lévő úszó házak adták az inspirációt Huszár András (a Hintayo atyja), Nagy Nándor (Blokk Építészeti Műhely), Szabó Bulcsú és csapatuk installációjához, amely a későbbiekben a vízen úszó pihenőhelyként funkcionál majd.

A Lázbérci-víztározó festői látványa másokat is megihletett. Vass-Eysen Áron, Gál Béla, Frikker Zsolt építészek és csapatuk, a Táj-boxnak nevezett installációjukkal a tó egyik jellegzetes látványára hívják fel az arra járó túrázók figyelmét, amely a kéktúra útvonaláról nem látszik. A túrázók szemét az objektum arra a pontra vezeti, ahonnan a víztározó egy csodálatos képe tárul eléjük. A tájba illesztés fontos szempont volt az alkotók számára. Az objektum méreteit a természetes táj-elemek határozták meg. A mű átadásakor az alkotók minden odalátogatót arra kértek, hogy egy percig maradjon csöndben, és egyfajta meditációként csak az épület által keretezett tájra koncentráljon. Minden alkalommal történt valami a természetben - halak raboltak, gémek, kócsagok szálltak - ami a felületes szemlélőknek, nem tűnt volna fel, de így mindenki kicsit feltöltődve távozott. A csapat szeretné kiemelni az építmény funkciójaként ezt a csöndes szemlélődést.

A Sporaarchitects építészei (Harcsa Dia, Dékány Tibor, Hatvani Ádám és csapatuk) az upponyi pincesor közösségi terét szépítik Pletykapaddal. A helyiek a pincesor előtti területet használják összejövetelekre, borozásra, főzésre és ez egyben a kéktúra útvonal egyik pihenőhelye is. Ide készült egy komplett ülő-alkalmatosság, ahol kényelmesen lehet élvezni a szabadtéri tevékenységeket és kipihenni a túra fáradalmait. A Pletykapad struktúráján a kéktúra jelzése is megjelenik. A csapat az installációt hulladék mentesen építette meg.

Losonczi Áron építész, a fényáteresztő beton feltalálója és Turányi Bence (t2a építésziroda) építész Borsodbótára a templomkertbe készítették el a BotaNet-nek elkeresztelt alkotást. A kiindulási koncepció szerint az alkotók minimális felületképzéssel próbáltak érzékelhető építészeti TERET létrehozni. A könnyű és átlátható struktúrával határolt, nagy léptékű térlefedés konkrét funkcióját szándékosan nem definiálták. Céljuk az, hogy a BotaNet-et a mindennapokban a helyi közösség tagjai saját igényeik és elképzeléseik szerint töltsék meg tartalommal, és kezdjék el közösségi térként használni.

A BotaNet másik érdekessége, hogy egyforma, 4m hosszú hajlított fatartókból áll össze, de a tartók különleges összekapcsolási rendszerének és modularitásának köszönhetően akár 25m-es fesztávú térlefedés is építhető belőlük, mely öntartó és elég csak a szélein feltámasztani. A szerkezet minimális anyag-felhasználással és súllyal készült, könnyen szállítható és gyorsan összeszerelhető. Végleges formája és mérete a helyszíni adottságokhoz igazodik. Az így létrehozott új közösségi tér helyszínéül a csapat a borsodbótai templomkertet választotta.

A szentély mögötti füves platón feszülő BotaNet laza rácsvonalai szabad kilátást engednek a falura és a Bükk hegység dombjaira, de már elég sűrűek ahhoz, hogy benne állva és mozogva építészeti térként lehessen azt értelmezni. A helyi plébános, Balázs József üdvözölte a BotaNet ötletét, hiszen a közösség megerősítésének eszközévé válhat.