2013. sem maradhat Hello Wood nélkül, indul a jelentkezés!

2013. április 4., csütörtök

HELLO WOOD 2013 JÚLIUS 15-21. WORKSHOP VEZETŐI FELHÍVÁS

A Hello Wood multikulturális-multidiszciplináris művészeti program 2013-ban is színesíti az évet. A nyaranta megrendezésre kerülő egyhetes alkotótáborban, ismert és elismert szakemberek, művészek osztják meg tudásukat tehetséges fiatalokkal. Az itt létrehozott alkotásoknak két közös jellemzője mindenképp van: hogy többnyire fából készülnek és, hogy a társadalmi szerepvállalás és a művészetek összefonódása nem hiányozhat belőlük. A Hello Wood tudományos és művészeti területeket integrál, közösséget épít és tehetséget kutat. Nem csak országhatárokat átívelve hoz össze diákokat és oktatókat, de az egyszeri embert is összeköti az alkotó tervezőkkel.

Idén nemcsak a 4x4 cm-es faléceké a főszerep, új faanyagok is beépíthetők lesznek az installációkba. A résztvevők fantáziája a terasz-anyagok, kompakt lemezek, rétegelt táblásított fapanelek (BBS), és  hossztoldott gerendák (KVH) mentén is szárnyalhat, amelyeket idén is a tábor stratégiai partnere a Jaf Holz biztosít.
Az anyagokról bővebb információk az alábbiakban találhatók:

Az idei Hello Wood Fesztiválon 8 fainstalláció tervezésére és megvalósítására fókuszálunk. Szeretnénk még színvonalasabb, fenntarthatóbb, kompaktabb, kisebb létszámú, és megfelelően előkészített tábort, ahová a hazai és külföldi pályázók azonos feltételekkel jelentkezhetnek. Figyelembe véve az elmúlt évek tapasztalatait (mindenki építeni akar) 2013-ban a Hello Wood programját nem szakmák vagy szakterületek szerint tematizáljuk. Ennek megfelelően idén a Wood workshopok vezetésére az építészek mellett más művészeti területekről érkező alkotók pályázatát is várjuk. Lehetsz építész, tájépítész, szobrász, festő, tipós, zenész, ninja stb.

Jelentkezni a pályázati kiírásnak megfelelően mindenki számára azonos feltételekkel lehet. Egyszerű koncepció leírást és a megvalósításra vonatkozó elképzeléseket várunk skiccekkel illusztrálva. Lényeg, hogy az elképzelés kapcsolódjon az idei témánkoz és feleljen meg a felsorolt pályázati szempontoknak, melyekről részletesen az alábbi felhívásban tájékozódhattok!

TÉMA - Hello Wood 2013 - Gyere közelebb!

Idén a Hello Wood közelebb megy, mint eddig bármikor. Azt kutatjuk, hogyan fűzhetnénk szorosabbra a természet, az épített környezet és az emberek közötti viszonyt. A design és az építészet eszközeivel keresünk válaszokat arra, hogy hogyan kerülhetünk legalább egy lépéssel közelebb. Ennek megfelelően olyan installációk születését reméljük a tábortól, melyek kapcsolatot teremtenek. Rámutatnak az érintkezési pontok nélkülözhetetlenségére, a személyes kontaktus pótolhatatlanságára. Itt most sem elég, ha valami szép. Történeteket keresünk, folyamatosan változó, megtapasztalható matériát. Olyanokat, mint amilyen maga a fa. Lehetnek ezek invenciók, amelyek összehoznak időst és fiatalt vagy épp nőt és férfit. Találmányok, amelyek rámutatnak a művi környezet és a létrehozói közötti kapocs különös elemeire. Vagy épp olyan alkotások, amelyektől az eddig passzív szemlélő aktív szerepet vállal ember és természet kapcsolatában. A Hello Wood 2013-ban összeköt, szorosabbra fűz és közelebb visz. Méghozzá egy jól ismert helyszínen, mivel idén nyáron újra Kapolcs mellé, Csórompusztára költözünk. Szokásainkhoz híven a tábor továbbra is a fa installációkra fókuszál. Keressük azokat az innovatív, lelkes és fáradhatatlan szakembereket, akik a fentiek alapján máris úgy érzik, hogy ezeregy ötletük van, hogyan kerülhetünk közelebb. Mivel a tábor lehetőségei korlátozottak, csak a legeredetibb installációk valósulhatnak meg. Ezért arra kérünk, amennyiben szeretnél workshopvezetőként részt venni az idei Hello Wood-on, írd le, milyen koncepció mentén álmodnád meg a diákokkal együtt a végső terveidet. Oszd meg velünk, hogy mi az a téma, mi az a meglévő vagy vágyott kapcsolat, ami mozgatja a fantáziádat. Hogy Te, hogyan tennél azért, hogy jobban ismerjük és értsük, ami körül vesz bennünket.

PÁLYÁZAT Olyan installációk, objektumok, szobrok, struktúrák megjelenését várjuk, melyek felfedeznek, detektálnak meglévő izgalmas relációkat vagy épp ellenkezőleg, ezek hiányára, elkopására figyelmeztetnek. Cél, hogy az építészet, a design és a képzőművészet eszközeivel egyedi, akár provokatív és/vagy interaktív módon világítsunk rá a feltett kérdések és a lehetséges válaszok fontosságára. Az installációk jellegüket tekintve lehetnek olyanok, melyek a helyi környezetbe ágyazódnak és ottmaradó művek és lehetnek általánosabban értelmezettek, mozgathatók szállíthatók. Utóbbi esetben fontos, hogy a megfogalmazott téma az eredeti helyszíntől elvonatkoztatva, változó közegben is értelmezhető legyen. Miért pályázat? Mert arra törekszünk, hogy a legjobb koncepciók és elképzelések kerüljenek kiválasztásra, illetve hogy minden jelentkező számára azonos feltételeket tudjunk biztosítani.

Mit adunk? Az előző évekhez hasonlóan: -2 fő workshop vezető részére utazási költség térítése, ingyenes szállás és étkezés a tábor idejére -alkotás szerepeltetése a hazai és nemzetközi sajtóanyagokban -a tábor idejére szerszámok csapata részére -2 m3 tetszőlegesen gyalult fa az installáció megvalósításához -8 fő építész hallgató -1 kör csapatsör! (csapatsör 10 főre)

Mit várunk? a koncepció tartalma: - max. egy oldalas koncepció leírást, mely bemutatja a felvetett problémát a megközelítés módját - max. egy oldalas A/4-es leírást a tervezett koncepció megvalósíthatóságáról anyag szerszám igényéről, biztonságos működtethetőségének módjáról, a fenntartás és üzemeltetés szükséges becsült költségeiről - illusztráció, pár skicc a koncepcióról.

Fontos, az installációkra vonatkozó elbírálási szempontok: -látványosak -könnyen és biztonságosan használhatók -ha mozgó installációkról van szó jól szállíthatók -az installáció jellegéhez mérten arányosan időtállók -(kreatívak, innovatívak, előremutatók, egyediek, inspirálók, interaktívak, figyelemfelkeltők)

Felhasználható anyag

Egy csapat 2 m3 épületfából gazdálkodhat, amelyet egyeztetés szerint, tetszőleges keresztmetszetben gyalult formában biztosít stratégiai partnerünk a Jaf Holz a tábor kezdetén. Emellett a Jaf Holz jóvoltából idén terasz-anyagok, kompakt lemezek, rétegelt táblásított fapanelek (BBS), és hossztoldott gerendák is beépíthetők lesznek az installációkba.

Amennyiben az installációt egyéb anyagokkal szeretnétek kiegészíteni (pl. ponyva, újrahasznosított anyagok stb.) erre is van lehetőségetek, de ezek mennyiségét tüntessétek fel a pályázatban. A fán kívül más anyagot nem tudunk biztosítani, így a beszerzésükről nektek kell gondoskodnotok, de vállaljuk azok helyszínre szállítását  a Hello Wood budapesti telephelyétől.

FONTOS TUDNIVALÓK A pályázatok benyújtásának határideje 2013 április 30. A Hello Wood dátuma, helyszíne: 2013. 07.15-21. Csórompuszta A pályázat formája nyílt, mindenki számára elérhető. A pályázati részvétel ingyenes. A pályázatokat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre várjuk.

Bővebben a Hello Wood-ról:

http://hellowood.eu
http://www.flickr.com/photos/momeline
http://www.vimeo.com/momeline
http://www.facebook.com/HelloWood

Izgatottan várjuk a koncepteket!